Zdeněk Pospíšil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Zdeněk Pospíšil (rozcestník).
Zdeněk Pospíšil
Narození28. března 1944
Brno
Úmrtí31. července 1993 (ve věku 49 let)
Praha
Alma materJanáčkova akademie múzických umění
Povolánírežisér, dramatik a divadelní režisér
ZaměstnavateléCentrum experimentálního divadla
Husa na provázku
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Zdeněk Pospíšil (28. března 1944 Brno31. července 1993 Praha) byl český divadelní režisér a dramatik, jeden z trojice prvních režisérů brněnského Divadla Husa na provázku po jeho profesionalizaci. Významná byla jeho utajená spolupráce s Milanem Uhdem, jehož scénáře realizoval v době, kdy dramatik nesměl publikovat.

Život a tvorba[editovat | editovat zdroj]

Začátky a Divadlo Husa na provázku[editovat | editovat zdroj]

Pospíšil začínal jako technik v Satirickém divadle Večerní Brno, poté vystudoval obor režie na brněnské JAMU u Evžena Sokolovského, kde s ním studovali i Eva Tálská a Peter Scherhaufer.[1] Absolvoval v roce 1968[2] inscenací Sofoklovy Antigony. Hostoval ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti a v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, ale současně již začal působit v tehdy ještě amatérském Divadle Husa na provázku. Od jeho profesionalizace k 1. lednu 1972 byl jedním z jeho tří režisérů, společně s Peterem Scherhauferem a Evou Tálskou. Celkem zde režíroval dvanáct představení, a k tomu čtyři s Dětským studiem Divadla na provázku.

Další činnost v Huse na provázku, Dětské studio[editovat | editovat zdroj]

V roce 1973 byl Pospíšil jedním z původců myšlenky divadelního festivalu Divadlo v pohybu, který se v Huse na provázku stal dlouholetou tradicí. Od r. 1974 začal utajeně spolupracovat s Milanem Uhdem, jehož scénickou montáž Pantha rei v minulosti inscenoval a který v té době již nesměl oficiálně publikovat. Pospíšil realizoval jeho hry pod svým jménem. Tak byla inscenována např. Uhdeho dramatizace Olbrachtova Nikoly Šuhaje loupežníka pod názvem Balada pro banditu s hudbou Miloše Štědroně nebo Mrštíkovy Pohádky máje.

Pospíšil dále realizoval čtyři hry se samostatným dětským souborem založeným při tehdejším Divadle na provázku pod názvem Dětské studio Divadla na provázku.

Emigrace[editovat | editovat zdroj]

V roce 1980 Pospíšil i s rodinou emigroval přes Jugoslávii do Švýcarska, kde se rovněž věnoval divadelní činnosti; mimo jiné působil i jako hostující režisér v amatérských divadlech v Athénách, kde režíroval Hamleta, a v Paříži, kde inscenoval Uhdeho hry Parta a Výběrčí.[3] S Uhdem udržoval telefonický kontakt i v době emigrace.[4] Nakonec založil ve Švýcarsku vlastní divadlo pro děti.[4]

Po roce 1990[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 se Pospíšil vrátil do Československa a stal se na základě konkursu uměleckým šéfem Hudebního divadla v Karlíně. Inscenoval zde znovu Pohádku máje a plánoval muzikálovou úpravu Dvořákovy Rusalky. Pro neshody se souborem ji však nedokončil. Jeho působení v Karlíně není hodnoceno jako úspěšné, například Jana Machalická mluví o „neuvážených krocích“ a soudí, že „režisér Husy na provázku si z exilu přinesl představu velkolepé muzikálové scény, kterou však realizoval značně chaoticky“.[5] V roce 1993 spáchal Pospíšil sebevraždu.

V roce 2001 vytvořila Česká televize asi hodinový dokument o životě a díle Zdeňka Pospíšila v rámci cyklu Příběhy slavných.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NAVRÁTILOVÁ, Marie. Ohlédnutí za režisérem Zdeňkem Pospíšilem a jeho spoluprací s Divadlem Husa na provázku. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 101 s. Dostupné online. S. 8. 
  2. Vivat academia. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 1997. Dostupné online. S. 160. 
  3. NAVRÁTILOVÁ, s. 16
  4. a b NAVRÁTILOVÁ, s. 17
  5. MACHALICKÁ, Jana. O zlaté vejce z Karlína se rozehrála podivná hra. Lidovky.cz [online]. Lidové noviny, 29. 8. 2010 [cit. 14.6.2016]. Dostupné online. 
  6. Dostupné online

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hanáková, Klára: Na Pohádku máje. Na pohádku máje : Analýza a rekonstrukce inscenace Zdeňka Pospíšila v Divadle na provázku. JAMU: Brno 2010.
  • Hanáková, Klára: POSPA... Životní a umělecká dráha režiséra Zdeňka Pospíšila. JAMU: Brno 2021.
  • Hanáková, Klára: Zdeněk Pospíšil a Dětské studio. Divadelní revue 25, 2014, č. 3, s. 77–90.
  • Navrátilová, Marie: Ohlédnutí za režisérem Zdeňkem Pospíšilem a jeho spoluprací s Divadlem Husa na provázku. Bakalářská diplomová práce. Masarykova univerzita: Brno 2006.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]